Petr Sedláček_mise

b l o g


Mužeme zachránit Hadi lázně?

HADÍ LÁZNĚ POTŘETÍ.....

Slunce se opírá do bílého kamene. Kdyby byl černý rozpálil by se. On ale hoří uvnitř. Perou to do něj z obou stran. Horká voda se tlačí na den.

Kdybych nebyl hadem, chtěl bych být támhle tím vojákem. Nemusel bych pokaždé vleže prchnout pod balvan kdykoliv někdo další pocítí potřebu ohřát si údy v horké tůni. Chodí jich pořád víc. Někteří nechodí, nemají čím. Milion hadů. I sloupec termy tlačící se na povrch má tělo hada. Proplétá se skálou. Snaží se utéct horkému jádru. Hledá pukliny. Když nějakou objeví, projde jí dál. Pak se sykotem páry a vodní tříště zaplní propadlinu a konečně si může odpočinout.

MŮŽEME ZACHRÁNIT HADÍ LÁZNĚ?

Nepřesná otázka. Musíme! Je to část historie. Dědictví. Stopa. Při pohledu na historické pohlednice to není výrazná budova. Spíše drobná v porovnání s flotilou dalších lázeňských domů. V době krize byla první, která šla přes palubu. A pak už jen pomalé umírání. Mnoho oživovacích pokusů. Už 7 let kreslíme a kreslíme... Doufáme, že se idea potká s potřebou, možností a rozumem. Doufáme, že ten dům bude někdo potřebovat, doufáme, že majitel bude mít finanční možnosti, doufáme, že odpovědní úředníci a instituce budou rozumně uplatňovat literu zákona, předpisů a norem. Pak dům zachráníme.

Dospěli jsme k názoru, že rozhodující je využití domu. Může být v Hadích LÁZNÍCH něco jiného než lázně? Umíte si představit v místě jednoho z nejstarších pramenů něco jiného? Nemáme rádi inflaci termínu genius loci, ale když není zbytí... Pokud máme jasno ve funkci pak je nutno definovat současné, respektive budoucí standardy lázeňské léčby. Jsem schopni poskládat moderní technologie, provozní plány a zejména komplexní, samostatnou, ekonomickou jednotku do současných prostorů a dispozice? Myslíme, že ano. Poslední varianta návrhu testuje provoz lázeňské léčebny s orientací na dětské pacienty. Jako architekti jsme dobrovolně rezignovali na tkz. "nadčasové" designové, kontrastní kreace a pracujeme pouze s konzervativním tvaroslovím původního objektu. Důsledně zkoumáme historický vývoj stavby včetně nerealizovaných návrhů přestaveb a snažíme se domu vrátit tvář alespoň takovou, jakou si měšťané pamatují nebo si myslí, "že tak určitě vypadaly". Chceme obrousit všechny potenciální ostny návrhu. Dobrovolně a vědomě nadbíháme publiku, abychom získali jeho podporu ve střetu s ortodoxní památkovou péčí, která zatím není ochotna slevit z nekompromisního přístupu, v němž nemají místo multidisciplinární a univerzální hlediska. Z pohledu Památkového zákona a definic vnitřní metodiky památkové péče je takový postoj oprávněný........Chápeme jej. I přesto, že předchozí "přestavby" a zub času proměnil exteriér a zejména interiér v kulisy akčního thrilleru nebo sociálního dramatu a původního je zde velmi málo. I přesto, že podpalubí plave. I přesto, že kola trolejbusu se točí výš než patky kolonády. I přesto, že hurdiskový strop a umakartové podhledy jsou jako ementál. I přesto, že rekonstrukce krovu z dílny OSP není schopna unést plechovou střechu. Náš poslední návrh je maximálně kompromisní a umírněný. Jsme na hraně. Přesto se o to pokusíme. Musíme!

Neděláme ramena, že je to jediné řešení, že jinak to spadne, že to nejde opravit při použití malty z vajec. Určitě ano. Otázka je jestli se někdy sejdou všechny okolnosti. Potřeba, idea, možnosti a rozum.

Slunce se opírá do skleněné střechy. Vlastně není skleněná, je to fotovoltaická membrána a nerozpálí se, i když je někdy černá. Pod střechou je ticho. Vlastně není. Je slyšet syčení hada. Malý chlapec si bionickou rukou nabírá vodu. Měl být hadem. Přesto chodí. Pramen nevyschl. Plní kruhové titanové kádě. Jsme jen pár metrů pod zemí. Vedle v Mušli vystupují Kabát revival.